2021 yılı içerisinde daha çok düşünme üretme kararının ilk dalgası olarak geçtiğimiz hafta bülten paylaşmaya tekrar başlamıştım.
Bu haftanın bülteninin yanına da gerek okuduklarımdan, gerek düşündüklerimden ve öğrendiklerimden hayata dair bir derleme yaparak bir şeyler karalamak ve 2021’in ilk blog yazısını oluşturmak istedim.
Keyifli okumalar.
- Zihinsel ve fiziksel sağlığımız her şeyden önce geliyor.
- Ve evet, bu bir klişe. Fakat yaşadıkça, okudukça düşündükçe insan klişelerin sandığından çok daha derin olduğunu ve her birinin haklı sebepleri olduğunu görüyor. Bu nedenle anti-klişe olmadan önce düşünmek şart.
- Az, gerçekten öz. Sadeleşmek ise cevap olsa bile zannettiğimizden çok daha zor.
- Hikayesini dinlediğinizde empati yapamayacağınız kimse yok.
- Bilimsel veya toplumsal kanunların dışında, tüm kurallar kendi koyabildiğimiz kadar katı, uyabildiğimiz ölçüde gerçek.
- Bir başarı içerisinde şansın oranı yadsınamayacak kadar yüksek. Fakat gözden kaçan en büyük konulardan birisi şansın aslında bir şekilde görülebilir, yakalanabilir veya yaratılabilir olduğu.
- Keza her şey zihinlerimizde başlıyor ve bitiyor. Buradaki en önemli beceri ve hatta başarı bence nasıl düşündüğümüz.
- Beklentiler mutsuz edebilir. Tanımlarımızla biraz oynadığımızda mutluluğun dahi aslında “geçici” bir hoşnut olma hali olduğunu kolaylıkla görebiliriz. Burada bir süreklilik beklemek daha mutsuz olmakla sonuçlanabilir.
- Kendimiz dahil neredeyse hayatımızda tanıdığımız/tanıyacağımız herkesin, bilmediğimiz, beklemediğimiz hatta ona yakıştıramadığımız halleri olabilir. Hayatı bir devamlılık veya formülüze edilmiş bir şey olarak görmek daha büyük yanılgılara sebebiyet veriyor.
- İncelik veya duygusallık zannedilenin aksine bir zaafiyet olmanın çok ötesinde. Bir güç. En kötünün içinden bile en iyi çıkarmamızı sağlıyor.
- Her insan ilham verici. Göreceli başarı kavramlarını bir kenara koyarsak, her birimiz kendi hayatlarımızda çok ama çok büyük şeyleri başarıyoruz.
- Mükemmellik ve mümkünlük adını verdiğimiz şeylerin tamamen bizim algı ve deneyimlerimiz ile ilgili. İnançlarımız kendi gerçeklerimiz üzerinde sandığımızdan fazla etki sahibi. Gerçeğimizi her daim sorgulamak gerekiyor. Sorguladıkça gerçeğin kelimenin ima ettiğinden çok daha karışık bir şey olduğunu anlıyoruz.
- Okumak, düşünmek ve yapmak dünyadaki en güzel meditasyonlardan birisi.
- Bilim, insanlığın en güçlü silahı. Fakat hala olası alternatiflere kıyasla belirlenebilmiş / üzerinde aktif olarak çalışılan bilim alanları gerçekten sınırlı. Düşünülmemişi düşünmek, yapılmamışı yapmak fark edilmemişi fark etmek gerek.
- Felsefe anlamak ile ilgili değildir. Sormak ve düşünmek ile ilgilidir.
- Sanat’ın bu kadar değerli olmasının sebebi, sınırlara/beklentilere bakmaksızın düşünebilme ortamı sağlamasında; güzelliği ise benliğimizin dışında bizi düşündürme/hissettirme yeteneğinde yatıyor.
- Eleştirmek de şikayet etmek de çok kolaydır. Önemli olan herhangi bir şeyi değiştirip değiştiremediğimiz; veya bunun için ne kadar çabaladığımızdır. Şikayet etmek yerine örnek olmaya çalışın.
- Hayır dediğimiz şeyler evet dediğimiz şeylere kıyasla hayatımızda çok daha belirleyicidir.
- Neyi istediğimizi bilmek ise neyi istemediğimizi bilmeye kıyasla çok daha zordur.
- İnsanlık tarihi ne kadar eski olursa, medeniyet ne kadar gelişirse gelişsin “hayat hep bir mücadele”. İyi mücadele edebilmeyi, ayakta durabilmeyi öğrenmek ise hayatta edinilebilecek en değerli şeylerden hatta başarı olarak adlandırabileceğimiz unsurlardan birisi.
- Zaman dünyada herkese eşit dağıtılan tek şey. Çok ama çok ciddi bir saygıyı hak ediyor. Diğer yandan da doğru yönetildiğinde çok olumlu etkileri oluyor.
- Plan yapmak kesinlikle çok yararlı. Fakat her şey hazır ve planlı olana dek başlamamak ciddi kayıplara sebep veriyor. Harekete geçmeye korkmayın.
- İlişkilerimizde önemsiz şeyleri ne kadar önemsemediğimiz, önemli şeyleri ne kadar önemsediğimiz kadar belirleyici.
- Odaklanmak bir çok konuda sonuca direkt etki ediyor. Sahip olduğumuz en özel meziyetlerden birisi.
- Şansa veya tesadüfe atfettiğimiz olumlu şeylerin pek çoğu bir yandan azim, inanç ve bu odaklanma ile ilişkili.
- Çoğu pişmanlık zamanında kendi kendinize doğru soruları soramamış olmanızdan kaynaklanıyor.
- Temel ihtiyaçlarımız dışındaki hayat kavramı gerçekten son derece göreceli.
- Eylemler belleğinizde tuttuklarınızı desteklemediği müddetçe bilgi zannedildiği kadar değerli bir şey değil.
- İnsan verileri girdi olarak alıp düşünceye ve eyleme dönüştüren bir biyolojik algoritmalar bütünü. Çevremiz bu girdiler konusunda ciddi bir etken.
- Gelişim hayatı anlamlı anlamlı kılan şeylerin başında geliyor. Ve gelişime giden yol çoğunlukla zorlanmaktan geçiyor.
- İyi bir partnerin de iyi bir arkadaşın da amacı aslında bizi tamamlamak değil geliştirmek olmalı. Bu konuda çoğunlukla eksik olan yanlarımıza yenik düşüyoruz.
- Başlarken mantık veya zeka öncelik teşkil ederken; uzun vadede yaratıcılık ve çözüm bulma sonucu belirliyor.
- Acıyı ızdırap olmadan yaşayabilmenin (çekebilmenin) çok güzel yolları var.
- Hayatta alınabilecek en büyük risk, hiç risk almamak.
- Aşk zaman içerisinde kavramsal olarak o kadar yüceltilen bir kavram fakat saygı, güven ve empati bütün ilişkilerin temelini oluşturuyor.
- Hayattaki amacımızı bilemiyoruz, bilemeyeceğiz. Ama kendimize edindiğimiz amaçlar bizi biz yapıyor. Yapmak; var olmanın en güzel dışavurumlarından birisi.
- Hayatta yapmayı veya başarmayı hedeflemek çok ama çok büyük bir yanılgı. Yapmak da başarmak da bizi son derece güçlü/zinde tutuyor ama aslında yaşamak=deneyimlemek.
- Paraya pula başarıya veya aklınıza gelebilecek tüm elde etmelere istediğiniz kadar odaklanmak da; ilgili gereklilikleri yerine getirerek bunları başarmak ve elde etmek de mümkün. Fakat bunların asla yeterli olmayacağına emin olabilirsiniz.
- Minnet veya teşekkür anlık olarak gelen değil devamlı olan, yalnızca zaman zaman söylenen kavramlara dönüştüğü zaman “anlamlar ve değerler” çok daha kalıcı oluyor.
- Hayat kısa. Nazik olmak pahasına saçmalıklara vakit ayırmak, gereklilikler pahasına kendi düşündüklerinizden ve hissettiklerinizden ödün vermek çoğunlukla bir işe yaramıyor. Geç olana kadar beklemeyin.
- Hiçbir şey sandığımız kadar önemli değil.
- Karşılaştırmalar yanıltıcıdır ve çoğunlukla zaman kaybıdır. Bütünü anlayabilecek ve bilebilecek kadar olaylara hakim değiliz, olamayacağız.
- Eckhart Tolle’un dediği gibi “Hayat ölümün zıttı değildir. Ölümün zıttı doğumdur. Hayat ebedidir”. Hayatı güzel geçirmenin yolu ise günlük sıradanlıkların, olanların veya olmayanların tadını çıkarmanın bir yolunu bulmak, hissetmek ve paylaşmaktan geçiyor.
- Farklı bir şeyler yapmış olmak için bile farklı bir şeyler yapabilirsiniz. Bunun için kimsenin iznine veya onayına ihtiyacınız yok.
- Her şey aslında yaklaşıktır. Haklı veya doğru olmayı boşuna hedeflemeyin. Yapabileceğimiz en güzel şey “az yanlış olmaya çalışmak”
- Başkasının fikrini veya inancını körü körüne takip etmektense sanıyorum fikirsiz ve bilgisiz olmak çok daha iyi.
- Kindarlık genellikle doğru şekilde yeteri kadar anlayamama/değerlendirememenin bir ürünüdür.
- Saflık enayilik değildir. İyiden yana olmak her zaman güzel ve özeldir. Kötüyü seçtiğinde bazı şeylerin farklı sonuçları olacağını düşünmek aslen bir illüzyondur. “Sürekli seni başka biri yapmaya çalışan bir dünyada kendin olmak, işte en büyük başarıdır.” Ralph Waldo Emerson
- Yenilmek pes etmek yerine pes etmemeye dönüştüğünde her şey çok daha farklı oluyor.
- Başarıya verilen değer ne kadar fazlaysa gerçekleştirme şansı o kadar az olabiliyor.
- Hayatta vereceğimiz en önemli karar belki de neye önem vereceğimizi seçmek.
- Acımasız dürüstlük değişik bir kavram. Zaman zaman incitici olsa bile her şeyi daha kolay hale getirmesinin yanında ilginç bir şekilde bağları güçlendiriyor.
- Vicdan koyulmuş tüm kurallardan daha güçlü bir araçtır.
- Adalet ne yazık ki kendi kendini gerçekleştirebilen bir kavram değil. Adaletsizden yakınmanın veya adalet beklemenin faydası tartışılır; ama ne olursa olsun bireysel olarak olabildiğince adil olmaya gayret edebiliriz.
- Gerçeklik asla sınırlı değildir. Düşünceler ve duygular da olmamalı.
- Insanları potansiyelleri ile değerlendirmek güzel olsa dahi yanılgıya sebebiyet verebilir. “Herkes her şeyi yapabilir” ama “Herkes her şeyi yapamaz”.
- Herkesi kendimiz gibi sanmak veya anlaşılmayı/aynı düşünmeyi beklemek hayatın genelinde yaptığımız bir yanlıştır.
- Öz farkındalık, bilinç ve entelektüel birikimlerimiz hayat nezdinde çok ama çok değerli.
- Hata arayan zihin mutlaka bir hata bulacaktır.
- Aynı şekilde öğrenmek için sorgulayan zihin de mutlaka öğrenecek bir şey bulabiliyor.
- Başarılarımız ile gurur duymamız çok normal. Fakat pek çoğumuz bu başarıyı yalnızca kendiyle ilişkili görme yanılgısına düşüyor. Sizinle birlikte olan insanları, sizi destekleyenleri asla unutmamak lazım.
- Başarılarımız kadar başarısızlıklarımız da bizi tanımlamak konusunda yetersiz kalacaktır. Başarısızlıklarımızda kendimize daha anlayışlı ve nazik olmayı “başarmak” gerekiyor.
- Hayat uzun. Zamanımızı verimli kullanırsak pek çok şeyi yapabilir, bir hayata çok hayatlık anı/duygu/deneyim dahi sığdırabiliriz.
- Ve fakat hayat kısa. Ertelemeyin, vazgeçmeyin, sevin, düşünün, hissedin. Doya doya siz olun.
Sevgiler…
** Bu listeye değerli yorum ve düşünceleriniz ile katkıda bulunabilirseniz çok memnun olurum.
Dört gözle beklediğim bir bültenden ziyade, “işte bu!” diye diye bir solukta okuduğum ve içinde çok şey barındıran, “anlamaya açık olanın” da çok şey anlayacağı, harika bir yazı olmuş.
Sen daha çok yazmalısın! Hep diyorum.
Düşüncelerin, öngörülerin, kalemin, empati yetin ve eklenebilecek bir sürü şey var tabii bu listeye. Ve böylesine, pek de aşina olunmayan bir zihinden ve yürekten dökülüşü de cümlelerin, okuyucu için muazzam bir his ve heyecan veriyor.
Kendi adıma çoook teşekkürler.
İyiyi, güzeli, başarıyı alkışlayabilmek ne güzel bir harekettir.
Çok büyük bir keyifle okudum, devamını da sabırsızlıkla beklediğimi araya sıkıştırayım 🙂
Sevgiler ..
Cok anlamli ve özenle hazirlanmis bir yazi olmus. Belirli periyotlarla gözden geçirmek icin text dosyasina kopyalayip cloud hesabima attim.
Hem haftalik bülten hem blog yazisi gelmesine cok sevindim. Herkes icin 2021 böyle güzel devam eder umarim 🙂