Pazarlama’ya Yönelik Bir İş Planınız Olsun

P

Hangi sektörde, hangi işte çalışıyorsanız çalışın, mutlaka belirli bir plan dahilinde hareket etmeniz, oluşturacağınız bu plana göre adımlarınızı atmanız gerekmektedir.

Sadece, plan dahilinde adım atmak deyimi yetersiz olabilir, çünkü oluşturacağınız planın da, işinizin ilerleyişinde önemli rol oynaması, süreklilik arz etmesi önem taşır. Bir iş planı oluştururken, çok stratejik hareket etmeniz, işinizin durumunu göz önüne alarak neyi, ne zaman, nasıl yapacağınızın özetini ortaya koymanız gerekir.

Günümüzün özellikle Dijital anlamda en önemli sektörlerinden biri olan Pazarlama sektöründe yer alıyorsanız eğer, işinize yarayacak aşağıdaki taktikleri bir kenara not almalısınız.

Kurumsal Amaçlarınızı Belirleyin

Kurumsal amaçların belirlenmesi, bir işletmenin Pazarlama Planı’nın oluşabilmesi için temel faktörlerin başında gelir.

Bu hedeflere yönelik bir iş inşa etmek, her zaman doğru sulara yelken açmakla eşdeğer bir anlam taşır. Ne istediğini bilen, hangi amaca göre hareket edeceğini önceden planlamış bir işletmenin, hizmet ettiği sektörde kalıcı bir değer yaratabilmesi mümkündür.

Mevcut Kaynaklarınızı Değerlendirin

Bir iş planı yaparken, firmanızın elinde bulundurduğu kaynakların da çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu kaynaklar, işletmenizin adeta cephanesi niteliğindedir.

Aynı zamanda, mevcut kaynakları bilmek, gereksinim duyulabilecek kaynakları da ortaya dökmek demektir. Bu da işletmenizin hangi kaynaklar bakımından yeterli, hangi kaynaklar anlamında yetersiz olduğunun bir tablosudur.

Risk Ve Fırsatlarınızı Hesaplayın

Çoğu iş profesyonelinin ve işletmenin bildiği bir yöntem olan SWOT analiz, firmanızın iş planlama sürecinde bir rehberidir aslında.

Bu rehber size, zayıf ve güçlü yanlarınızı net olarak açığa çıkarmanız, işinizin ilerleyebileceği muhtemel süreçte yararlanabileceğiniz fırsatları görmeniz veya hangi risklerle karşılaşabileceğinizi hesaplayabilmenizi sağlar.

Bir Pazarlama Stratejiniz Olsun

Hangi iş kolunda olursanız olun, strateji esas olgudur. Belirli bir stratejiniz olmadan hareket etmek, en optimal planı yapmış olsanız bile, bu planın sonuca ulaşamaması anlamına gelir.

Pazarlama stratejisi ise başlı başına, bu disiplini tanıma ve kendi kurumsal duruşunuza göre aksiyon gösterebilme yeteneğiniz ile ilgilidir. Bu anlamda profesyonel kişilerle çalışabileceğiniz gibi, kendi kurumunuz içerisinde bu zekaya sahip insanlardan oluşturacağınız bir ekip yardımıyla da hareket edebilirsiniz.

Stratejinizi Uygulayın

Belirlemiş olduğunuz stratejinizin hayata geçebilmesi için hemen çalışmalara başlayın. Mümkün olduğunca vakit kaybetmeksizin yapılacak hamleler, rakiplerinizin de benzer stratejilerle karşınıza çıkabilme olasılığını minimum düzeye indirecektir.

Bu stratejiyi uygularken, gelişen süreçte hedef kitlenizden aldığınız geri dönüşler (feedback), mevcut sektörünüzün gidişatı, rakiplerinizin piyasada yapacağı muhtemel karşı hamleler ..vb olgular, göz önüne almanız gereken, önemli anekdotlardır.

Why is Marketing strategy important?

Yorum Ekle

Kategoriler