Günümüzde, Türkiye’de özellikle internet alanında sayısız girişimlere rastlanıyor. İnternet ortamında iş kurmanın ve geliştirmenin cazibesine kapılan bireyler, karşılaşabilecekleri sorunları göz ardı ederek, büyük bir hevesle atılıyorlar iş hayatına. Ancak, her girişimcinin bir kenara not etmesi gereken, kaçınıldığında işletmenin ömrünü uzatabilecek, bazı durumlar söz konusudur.
Birçok girişimcinin sıklıkla yaptığı hatalardan derleyerek, yapılmaması gereken girişim hamlelerini sıralamaya çalışalım.
İşin Çalışabilirliğini Doğru Tespit Etmemek
Aklınızda, size müthiş gelebilecek bir iş fikri olabilir. Bu iş fikri, belki teori aşamasında, mükemmel görünebilir. Ancak, iş hayatında her zaman durum, sandığınız kadar iyi olmayabilir.
İş fikrinizin çalışabilirliğini mutlaka doğru test etmeniz ve buna göre hamleler yapmanız gereklidir. Mümkünse, daha önce ortaya atılmamış yeni bir fikirden yola çıkıp, işinizi buna göre kurgulamanız, daha yaratıcı olacaktır.
Hitap Edilecek Pazar ve Kitle Analizini Yapmamak
İlk etapta, ürününüzün esas müşterisini yani, hedef kitlenizi doğru analiz etmeniz gerekir. Buna bağlı olarak, bu kitlenin yer alacağı pazarın, kendi içindeki dinamiklerinin çok iyi bilinmesi önemlidir.
Bunların yanında, eğer yeni bir pazar oluşturacaksanız, öncelikle bu pazarı nasıl yönetebileceğinizi tespit edebilmeniz gerekmektedir.
Finansal ve Hukuki Konulardaki Yetersizlik
Yeni bir işe atılırken yapılan hataların başında, o işin mali külfetini tam olarak netleştirememek gelir. Öncelikle, sermayeniz doğrultusunda adımlar atmalı, ortaya çıkabilecek mali engelleri de yüklenebilir olup, olmadığınızı tahlil edebilmelisiniz.
Bir diğer konu ise, işinizle ilgili hukuksal bilgilerin, tam ve eksiksiz olarak bilinip, bu bağlamdaki problemlerin aşılmasında, gerekirse profesyonel bir destek alabilme lüksüne sahip olunabilmesi gereklidir.
Plansız Hareket Etmek
Girişimciliğin aslında temel kurallarından biri, iş planınızın, mutlaka, gerçekçi ve sürdürülebilir bir biçimde ortaya konulmasıdır. Aksi takdirde, plansız hareket ederek, sadece zamanınızı ve paranızı boşa harcamış olursunuz.
Yaratacağınız iş planı, ortaya attığınız iş fikrinin uygulanabilirliği ile paralel olarak yürümeli ve değişen trendlere uyum gösterebilmelidir.
Gelir Modeli Oluşturamamak
İşinizin sürdürülebilir olması ve güncel tutulabilmesi için, bir gelir modelinizin oluşması gereklidir. Gelir modeliniz tam net oluşmadan atacağınız adımların, işinize yatırım anlamında, hep yarım kalacağı bilinmelidir.
Ortaklıklar Anlamında Yanlış Stratejiler İzlemek
Ortaklık yapmak, işinizi geliştirebilmek için, başlangıçta doğru adımlardan biri olarak görünebilir. Ancak, bu ortaklıkların da gerekli olup, olmadığı ve doğru kişilerle yapılıp, yapılmadığı çok iyi analiz edilmelidir.
Ortaklarınızın, işinizin gelişmesindeki etkisinin artı yönde olup, olmadığı önceden tespit edilmelidir. Gereksiz yere yapılacak ortaklıklar, işinizi geliştirmek yerine, girişiminizi olumsuz yönde etkileyecektir.
Karar Verip, Uygulama Konusunda Geç Kalmak
Girişimcilerin karar alma sürecinde sıkıntılar yaşadıkları, doğru kararı verip, vermediklerine emin olamadıkları, bütün bunların yanı sıra, karar alma konusunda zamanlamalarını net olarak belirleyemedikleri gözlemlenmiştir.
Mutlaka karar alma sürecinizi kısa tutup, doğru kararı verdiğinizden emin olmalısınız. Aynı zamanda hiçbir karar almamak ta, yapılan sık hatalardan biridir. Kararsızlık, birçok işte olduğu gibi, girişimcilikte de, sözlüğünüzde yer almaması gereken bir olgudur.
B Planını Yedekte Tutmamak
Bir iş kurarken, çıkılan yolda, mutlaka başarısızlık ta, bu yolun bir parçasıdır. Bu gibi durumlarda, telaşa kapılmadan, yedekte bir B planınızın olması gerekir. B planınız doğrultusunda, stratejik anlamda, farklı bir hamle yapmış olur, tekrar girişiminizi canlandırma şansını elde edebilirsiniz.