Internette Gizlilik: Bilgimiz Dışında Paylaşılan Veriler

I
Internetteki gizliliğimiz elbette çok önemli. Fakat son zamanlarda geliştirilen sistemler ve modeller doğrultusunda bu gerçekten de ne kadar mümkün?

Her şey Sumit Suman’ın Google+’taki gönderisi ve verdiği bilgiler ile başlıyor aslında. Kendisi için standart olan internet gezintilerini yaptığı esnada, bir siteyi ziyaret edip herhangi sosyal medya aracı, Open ID veya benzeri bir platform da dahil olmak üzere siteye üye olmamasına karşın, ertesi gün beklenmedik bir şekilde mail alıyor.

Ve aldığı mail ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde işin ucu, yayıncı ağı ve müşterilerinin talepleri doğrultusunda, gönderilen form verilerini paylaşan bir nevi “internet istihbarat ağına” kadar dayanıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse bu ağa dahil olan X sitesinde doldurulan bir forma girilen mail ve kişisel bilgiler, aynı sistemi kullanan diğer siteler tarafından sitelerin tamamında siz siteye girer girmez erişilebilir ve takip edilebilir oluyor.

Konu ile ilgili paylaşımlar çoğaldıkça bahsi geçen markadan

web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları daha yakından tanımak istemez misiniz?

konulu B2B mailler alan başkaları da ortaya çıkıyor ve konu ile ilgili tartışmalar artıyor.

Benzer durumlarla karşılaşan kullanıcılardan bazıları, kendilerine gönderilen örnek raporlar olduğunu hatta işin ilginç yani doğruluğu yüksek oranda muhtemel olan verilerin kendileriyle paylaşıldığını belirtiyorlar.

Bunu herhangi click-through link olmadan kelime bazlı ne şekilde yaptıkları ile ilgili yöneltilen sorulara verdikleri cevap ise şu şekilde oluyor:

anonim-email

Cevaptan da anlayabileceğiniz üzere konunun takipçisi olan sitelerden birisi olan 42floors.com demo hesabına ilişkin teklifi deneme amaçlı da olsa kabul ediyor, kodu çok kısa bir süreliğine sitesine ekliyor ve bahsedildiği üzere şu an ziyaretçilerin küçük bir dilimini de temsil etse; şirket, e-mail gibi çeşitli bilgilere ulaşabiliyor.

Bütün bunları düşünerek, geleceğin internetinin önizlemesi olarak küçük kesitler sunacağım konusunda verdiğim sözü de hatırlatarak altını çizmek istediğim bir kaç nokta var:

Gizlilik Beklentisi

Bir kullanıcının gönüllü olarak ziyaret ettiği bir sitede, kişisel bilgilerinin paylaşılması size ne kadar doğru geliyor? Veya kullanıcılar bu durumdan tamamen bir haber olarak; ziyaretleri esnasında bu bilgilerin paylaşılabileceğini ne kadar bekliyor/istiyor/kabul ediyor?

42 Floors kurucusu Darren Nix’in çok güzel kaleme aldığı bir bölümü özellikle aktarmak istiyorum:

Gerçek dünyada böyle bir olayın yaşanabileceğini düşünürsek: Elektronik veya ev eşyalarının satıldığı bir süpermarkete girdiğinizde, kapalı devre kameralar sizi kayıt altına alıyor, veritabanından bu zamana kadar herhangi zincir markette kredi kartını kullanan herkesin içerisinde sizi buluyor ve adınıza, adresinize ve telefon numaranıza kadar ulaşıyor. Ve oldu ya, bir şey almadan mağazadan çıktınız…

Size özel %10 indirim yapacağına dair cep telefonunuza bir SMS gönderiyor.

Günümüz penceresinden bakacak olursanız erişilmesi, ulaşılması güç olan bu senaryo ne yazık ki o kadar da uzağımızda deği. Hatta tüm parçalar hazır fakat henüz birleştirilemiyor diyebiliriz.

Belki kaçınılmaz, ama gerçekleşmemeli…

Doğrusunu söylemek gerekirse, kimsenin bu derece takip edilmekten ve bilgilerinin paylaşılmasından hoşnut olacağını sanmıyorum; kişisel olarak dahil olduğum herhangi projede de ziyaretçi tanımlama aracı olarak adlandırabileceğimiz bu tür sistemlerden olabildiğince uzak kalmaya çalışacağımı kolaylıkla söyleyebilirim.

Son olarak gizliliğine önem veren ve neler yapabileceklerini merak eden kullanıcılar için, web sitelerinde trackerlar, davranışsal veri analizleri yapan scriptler ve bazı reklamlar için sizi uyaran ve bunu gerçekleştiren şirketler hakkında çeşitli bilgilere ulaşmanıza yardımcı olan Ghostery eklentisini tavsiye edebilirim.

 

 

Yorum Ekle

Kategoriler