Bozuk Paraların Kenarları Niçin Tırtıllıdır?

B
Bugün öyle o site senin bu site benim gezerken, parayla ilgili konuda konuşulunca, yaptığı çağrışımdan dolayı bir foruma bağlantı verilmişti. Hemen merak ettim girdim inceledim. Sonuçlar da gerçekten hoşuma gitti ve paylaşmaya karar verdim. Bakalım neymiş bu kimsenin düşünmediği sebep?

Özellikle kağıt para devrinden önce, alışverişte kullanılan paralar altın ve gümüş içeriyorlardı. Her devirde olduğu gibi, o devirde de bulunan bazı düzenbazlar, buparaları kenarlarından kazıyarak, çok az miktarda da olsa, bu değerli madenleri biriktiriyor, parayı da tekrar kullanabiliyorlardı.

O zamanlar tüccarlar, parayı tartıyorlar ve ağırlığı eksikse kabul etmiyorlardı. Tabii, para da elinizde kalıyordu. Antik para kataloglarında dikkat ederseniz, paraların büyük bir kısmının tam yuvarlak olmadığını görürsünüz.

Bu sorunu çözmek ve halkı eksik paraya karşı korumak için bozuk paraların kenarları tırtıllı yapılmaya başlandı.

Bu tırtıllar sayesinde paranın kenarının kazındığı hemen belli oluyordu ve kenarı kazınmış parayı kimse almıyordu. Bu adet günümüze kadar devam etti. Artık içinde değerli bir maden bulunmamasına rağmen, bozuk paralarımızın kenarlarında ya tırtıl ya da bir yazı vardır. Günümüzde madeni paralar ‘bozukluk’ veya ‘ufaklık’ adı altında sadece küsuratları ödemede kullanılıyor.

Bozuk paralar da para olma niteliklerini kanundan almalarına rağmen, kullanılmalarında bazı sınırlamalar vardır. Gerek kağıt, gerekse madeni para olsun, her ikisiyle de yapılan ödemeleri kabul etmemek mümkün değildir. Buna ‘Kanuni Tedavül Mecburiyeti‘ denilir ki, kağıt paralarda bu mecburiyet sınırsızdır. Ödenen miktar ne kadar büyük olursa olsun, bunu karşı taraf kabul etmek mecburiyetindedir. Madeni paraların ise mecburiyeti sınırlıdır. En çok üzerlerinde yazan değerin 50 katını tamamen bozuk para ile ödeyebilirsiniz.

Örneğin 50 kuruşlarla, 2500 kuruşluk yani 1250 liralık kadar ödemelerinizi yapabilirsiniz ama daha fazlasını da bozuk para ile ödeme isteğinizi karşı taraf kabul etmeyebilir. Kağıt paraların Merkez Bankası tarafından basıldığı bilinir de, madeni paraları Maliye Bakanlığı‘nın çıkardığı pek bilinmez.Ayrıca madeni paraların toplam para stoku içindeki oranı da yaklaşık yüzde l civarındadır.

Hiç dikkat ettiniz mi? İnsan yüzleri kısa bir süre öncesine kadar kağıt paralarda önden, madeni paralarda ise yandaydı. Bunun sebebi, madeni paralarda yerin kısıtlı olması ve kabartma tekniği ile bir yüzün tam detayını vermek mümkün olamamasıydı. Bu nedenle yandan, yani kişininin az detayla daha iyi tanınabileceği profilden olan kabartmalar tercih sebebiydi.

Bugün de bunları öğrenmiş olduk…

Ayrıca, tırtırlı mı yoksa tırtıllı mı diye düşündüğümü itiraf etmeliyim… Ama evet, TDK’ya göre tırtıllıymış.

Yorum Ekle

Kategoriler